Tájékoztatás nélkül maradtak a miskolci tömegközlekedés használói – vagy mégsem?

Megosztás

A Demokratikus Koalíció miskolci szervezetének álláspontja szerint igen, ám a városháza szerint ez a legkevésbé sem igaz. Íme a részletek a meglehetősen furcsa, ellenzéken belüli adok-kapokról.

Az eredeti, DK által tett sajtóközlemény, változtatás nélkül.

“A miskolci tömegközlekedés minőségi javulását célzó minden intézkedést támogat a Demokratikus Koalíció miskolci önkormányzati frakciócsoportja. Viszont értetlenül állunk az előtt, hogy a bevezetésre kerülő új vonalhálózat és menetrend változásairól – amely napok múlva a hétvégén az október 14-én indul- nem tájékoztatják a miskolci közlekedőket.

A Miskolci Önkormányzat képviselőtestülete szeptember 28-án tartott ülésén szavazta meg – köztük a Demokratikus Koalíció három önkormányzati képviselője Borkuti László, Mokrai Mihály, Szilágyi Szabolcs – azt a miskolci közösségi közlekedést javító előterjesztést, amelyet a Polgármesteri Hivatal újonnan alakult közlekedési osztálya terjesztett be a képviselőtestület elé. A Demokratikus Koalíció miskolci szervezete elindította a Miskolcról őszintén programját, ahol lehetősége van a miskolciaknak őszintén beszélni a várost érintő problémákról, és azokról a javaslatokról is, amelyek jobbá tehetik otthonunkat, Miskolcot. 

Ha toplistát állítanánk, akkor azt mondhatnánk: Miskolc problémái közül kiemelkedő a miskolci tömegközlekedés helyzete. Ezért támogatunk minden minőségi javulást ígérő kezdeményezést. A szeptember 28-ai képviselőtestületi ülésen számos képviselő adott hangot annak, hogy az új menetrend és vonalhálózat indulása előtt intenzív kommunikációs kampányban tájékoztassák a miskolciakat a változásról, ne fordulhasson elő az, hogy bárkinek október 14-én reggel a megállóban állva kelljen szembesülnie azzal, hogy nem ott és nem úgy közlekednek a járatok ahogy eddig azt megszokta. Kiss Péter közlekedési osztályvezető arról beszélt, hamarosan szórólapokon, tájékoztató füzetekkel és kitelepülésekkel hívják fel a miskolciak figyelmét a változásra.

A Demokratikus Koalíció miskolci szervezetének Miskolcról őszintén programjában a miskolciak viszont arról számoltak be: a beígért tájékoztatás eddig elmaradt. Sőt az 55 000 miskolci háztartásba eljutó Miskolci Napló október 7-ei kiadványa sem szentelt egyetlen egy mondatot sem az október 14-én induló új vonalhálózat és menetrend változásaira. A Demokratikus Koalíció számára elfogadhatatlan, hogy a miskolci tömegközlekedést használókat magukra hagyták, hagyják ebben a változásban.
Álláspontunk szerint a miskolci tömegközlekedés átalakítása ne történjen a miskolciak megkérdezése és elvárható tájékoztatása nélkül!

Továbbá egyetértünk a szeptember 28-ai képviselő testületi ülésen Szilágyi Szabolcs képviselő által elmondottakkal: Az MVK Zrt-ben a jelenlegi bérekkel nagy a fluktuáció: havi szinten akár három régi, tapasztalt kolléga mond fel, mivel az infláció „megeszi” a jövedelmüket. A sofőrök és a villamosvezetők sokat dolgoznak, túlóráznak nem beszélve a munkájukkal járó fokozott felelősségről a közlekedésben résztvevők iránt. A jelenlegi bérrel eredménytelen lesz bármiféle toborzás, mert ilyen ajánlattal ilyen felelősség mellett kevesen vállalkoznak erre a munkára.
Tisztában vagyunk azzal, hogy az MVK Zrt belső ügye a dolgozók bérezése, mégis az az álláspontunk, hogy szükséges a béremelés, hiszen ez is hozzájárulna a miskolci tömegközlekedés javításához.

Demokratikus Koalíció Miskolc “

Szerkesztőségünk rákérdezett a városházánál, hogyan vélekednek az ügyről. Kiderült, ott egészen más szemszögből látják ugyanezt a problémát.

Válaszukat szintén változtatás nélkül közöljük.

„Értetlenül állunk az előtt”, hogy a DK helyi képviselőinek figyelmét elkerülte a városban kihelyezett több ezer plakát, a folyamatos utastájékoztatás az MVK járművein, és a hétvégi kitelepülés is a Centrum Áruház előtt, melynek témáját az új menetrend adta. (amiről egyébként a Borsod24 is többször beszámolt)

Amióta Miskolc MJV Közgyűlése – és tagjaiként a DK képviselői is – elfogadta az új menetrendet, a Miskolci Napló című hetilapban, a www.minap.hu-n, illetve a Miskolc Televízióban is folyamatos volt az új menetrenddel kapcsolatos lakossági tájékoztatás.

Mindezek mellett pedig a MiskolcOn közösségi felületein, az MVK Facebook-oldalán is szinte minden nap megjelentek a változásokról szóló posztok, információk, a bérletpénztárakba pedig az elmúlt héten 4000 tájékoztató füzetet helyeztek ki, csaknem félezer szórólapot osztottak ki a miskolciaknak, a Centrum Áruház előtt pedig a hétvégén kitelepülést tartottak, ahol a kihelyezett standnál az utasok minden, az október 14-i változásokkal kapcsolatos kérdésükre választ kaphattak.

Mindemellett pedig, ahogyan már említettük a témában több ezer plakátot helyeztek ki a város közterületeire, illetve a buszmegállókban, valamint az MVK járművein is folyamatos volt az utastájékoztatás az új menetrenddel kapcsolatosan” – értékelt a Miskolci Városháza.

Ezek után mindenki eldöntheti, melyik félnek van igaza, illetve értékelheti, minek köszönhető, hogy az önkormányzat ellenzéki városvezető frakcióján belül mi okozhat olyan ellentétet, amely nyilvános támadásra készteti az egyik politikai pártot.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek